údržba dlažby

Pravidelně se setkáváme s lidmi, kteří ještě váhají nad výběrem dlažby z přírodního kámene, protože si myslí, že je náročný na údržbu. Ale je to skutečně pravda? My si to nemyslíme! Při údržbě podlahy z přírodního kamene je třeba mít na paměti několik věcí, ale pokud se budete řídit těmito pokyny, je údržba podlahy z přírodního kamene velmi snadná. Kromě toho je přírodní kámen na rozdíl od jiných materiálů v průběhu let stále krásnější.

Při péči o přírodní kámen je však třeba mít na paměti několik věcí. Ne každý čisticí prostředek lze použít a některé druhy přírodního kamene jsou citlivé na kyseliny.

Čištění přírodního kamene po její pokládce

Dlažba z přírodního kamene se pokládá pomocí lepidla a spárovací hmoty. Po položení podlahy, zůstává na povrchu stále ještě vrstva ze zbytků malty. Tato vrstva je třeba po několika dnech smýt, jinak ztvrdne a údržba přírodního kamene je pak velmi obtížná. Dlažbu z přírodního kamene můžete snadno vyčistit pomoci speciální stavební chemie. Ujistěte se, že jste si koupili verzi bez obsahu kyselin a která je vhodná pro  použití na přírodní kámen, protože jinak se na vašem přírodním kameni mohou objevit skvrny, které se následně obtížně odstraňují. 

TIP!: Zkuste chemii na odstranění spárovací hmoty. Nejprve vyzkoušet na zbylé či poškozené dlažbě!

Péče o přírodní kámen

Po prvním vyčištění při položení dlažby, stačí pro péči o dlažbu z přírodního kamene jen týdenní vysávání a vytírání vhodným prostředkem. Při čištění přírodního kamene je důležité nepoužívat příliš mnoho vody a správný čisticí prostředek.

Často slýchanou stížností při údržbě je, že podlaha vypadá pruhovaně a skvrnitě. Mnoho čisticích prostředků totiž zanechává na podlaze mastnou vrstvu. Při čištění obkladů z přírodního kamene by se proto mělo používat jen malé množství čisticích prostředků.

Které výrobky nejsou tedy vhodné pro údržbu přírodního kamene?

Mnoho druhů přírodního kamene, včetně mramoru, travertinu a vápence, obsahuje vápno. Její povrch je citlivý na různé kyseliny, jako je citronová šťáva, pomerančová šťáva a ocet. Různé čisticí prostředky však mají také kyselé vlastnosti. Proto buďte při výběru vhodného čistícího prostředku pro vaši dlažbu opatrní. Jistě chápete, že ocet při čištění přírodního kamene nepřipadá v úvahu, ale přípravek proti usazování vodního kamene je také velmi kyselý a pro údržbu přírodního kamene není vhodný. 

Někdy se doporučuje ošetřit podlahu z přírodního kamene přírodním včelím voskem. Pozor ale. Podlaha sice chvíli vypadá hezky, ale brzy je na ní vidět mnoho stop. Navíc se podlaha při leštění včelím voskem stává nebezpečně kluzkou. Údržbu přírodního kamene se proto doporučuje provádět syntetickým voskem.

Které výrobky jsou vhodné pro údržbu přírodního kamene?

Dobře, víme tedy, že přírodní kámen se tedy nečistí čisticími prostředky obsahujícími kyselinu nebo olej. Ale čím potom?

Je důležité rozlišovat mezi vápenatými a nevápenatými typy kamene a také na pórovitost materiálu. Čištění tvrdé žulové podlahy totiž vyžaduje jiné prostředky než čištění mramorové podlahy. 

Čištění vysoce leštěné mramorové podlahy vyžaduje jiný přístup než například čištění žulové podlahy. Níže vám vysvětlíme rozdíly a poradíme, jak nejlépe přistupovat například k údržbě mramoru nebo čištění břidlicových podlah.

Údržba mramoru

Mramor se v posledních letech vrací na scénu a objevuje se ve stále více interiérech. Krása mramoru spočívá kromě jeho krásného vzhledu samozřejmě v tom, že tento materiál vydrží celý život. Předpokladem je, ale správná údržba, protože ačkoli je mramor tvrdý kámen odolný proti opotřebení, vyžaduje údržba mramorové podlahy určitou pozornost.

Impregnace mramoru

Pokud není mramor správně udržován, rychle se na něm objeví skvrny. Zejména kyselé produkty, jako je ocet, citronová šťáva a červené víno, způsobují nepříjemné skvrny, které lze odstranit pouze pomocí profesionálních čisticích prostředků. I v tomto případě platí, že prevence je lepší než léčba, a proto doporučujeme použít na mramorovou dlažbu speciální impregnační prostředek. Stejně jako při údržbě veškerého přírodního kamene je třeba i mramor pravidelně vysávat a čistit čisticím a ošetřujícím přípravkem.

Údržba vápence

Vápenec je nejběžnější ze všech hornin. Jedná se o druh kamene, který vznikl nahromaděním organismů, jež kdysi žily v moři. Proto se ve vápenci často nacházejí zkameněliny, které jsou charakteristickým znakem těchto krásných dlažeb. Údržba vápence je víceméně stejná jako u mramoru. U některých typů se doporučuje ošetřit je impregnačním prostředkem, aby se zabránilo vtahování skvrn do kamene, ale v žádném případě to není vždy nutné. 

Tipy pro údržbu přírodního kamene!

  • Pravidelné vysávání
  • K tomuto účelu používejte pouze speciální přípravek
  • Vytírejte podlahu vlažnou vodou, né příliš morkým způsobem. Spíše vlhkým mopem.
  • Podlahu z přírodního kamene pravidelně drhněte důkladným čisticím prostředkem.

Údržba bluestone dlažby 

Na trhu jsou k dispozici různé druhy "modrého vápence", z nichž nejoblíbenější je belgický kámen. Údržba tohoto tvrdého kamene není náročná; při běžném používání nevyžaduje tato dlažba téměř žádnou údržbu. Pokud používáte vhodné mýdlo na údržbu belgického modrého kamene, je to vlastně již dostatečné pro dlouholeté potěšení z těchto dlaždic. Můžete zvážit dodatečnou ochranu podlahy, ale není to vždy nutné. 
Pro běžnou údržbu přírodního kamene používejte jemné mýdlo. Použijte k tomu nejlépe speciální mopovací vosk na přírodní kámen. Tento čisticí prostředek obsahuje kromě mýdla také malou koncentraci vosku, takže je o vaši podlahu ideálně postaráno.

Čištění žulových podlah

Díky skvrnitému vzhledu žuly jsou na této dlažbě z přírodního kamene sotva viditelné nečistoty. Žula je extrémně tvrdý kámen, který má jen málo pórů nebo nemá žádné. Díky tomu se podlaha snadno udržuje. Žulovou podlahu je nejlepší čistit speciálním přípravkem. Jelikož existuje mnoho různých typů žuly, není možné dát všeobecné doporučení pro nejlepší čištění. 

Impregnace přírodního kamene

Skvrnám lze obvykle předejít výběrem typu přírodního kamene, který je vhodný pro danou aplikaci a použití. Údržbu přírodního kamene lze usnadnit také ošetřením dlažby impregnačním prostředkem vhodný na přírodní kámen. Impregnace přírodního kamene vyplní póry přírodního kamene a vytvoří vrstvu odpuzující nečistoty a vodu. Impregnace se častěji používá u kuchyňských podlah, protože jsou náchylnější ke skvrnám.

Skvrny po nějaké době zmizí

Díky impregnační ochraně je podlaha uživatelsky příjemnější a snadno se udržuje, ačkoli to v žádném případě není nutné u všech typů přírodního kamene. Pokud se vám vylije šálek kávy nebo sklenka vína, můžete je sebrat vlhkým hadříkem a nic se neděje. V případě, že se skvrna na podlaze objeví, často po nějaké době sama zmizí.

Údržba dlažby